Deel je verhaal

Vooroordelen zijn van alle tijden. Niemand ontsnapt er aan, we hebben allemaal vooroordelen. Daarom is het belangrijk om er ons bewust van te zijn dàt we vooroordelen hebben. Dan pas kan verandering plaats vinden. Vervolgens kan gezocht worden hoe we de negatieve impact van vooroordelen kunnen counteren.

Het moment waarop ik mij ‘betrap’ op handelingen of uitspraken doorspekt met vooroordelen is van cruciaal belang. Dat kan een leermoment worden zodat ik in de toekomst anders kan reageren.

Op de Facebookpagina willen we dat bewust worden van onze vooroordelen stimuleren. Je kan er allerlei ervaringen delen. Dat kunnen zowel positieve als negatieve ervaringen zijn. We willen niemand beschuldigen, het gaat om het leerproces en het elkaar helpen om bewust te worden van de vooroordelen die we allemaal hebben.

Een voorbeeldje:

Laatst was ik op een feestje en iemand sprak mij aan over de reportage die hij gezien had over een voedselbank voor huisdieren van mensen in armoede. Dat vond hij ‘erover’. ‘Als ze echt arm zijn, dan doen ze die dure honden weg’ legde hij uit. ‘Je ziet dat die mensen niet zo slim zijn en niet kunnen omgaan met geld.’ was zijn conclusie. Toen hij begreep dat armoede veel meer is dan enkel te weinig geld hebben en ook te maken heeft met isolement en eenzaamheid moest hij denken aan zijn oud buurvrouwtje die een hondje heeft. Ze is niet echt mobiel en heeft een rollator nodig om buiten te gaan. Toch gaat ze elke dag, weer of geen weer, met haar hondje op stap. Hij had haar eens voorgesteld om dat voor haar te doen. Ze had daarop gereageerd: ‘mijn hondje is mijn dagelijkse kans om nog eens mensen op straat tegen te komen, dat ga je mij toch niet afpakken.