Werk is het beste middel om uit de armoede te blijven maar niet om eruit te geraken. Slechts de helft van alle werkende armen is na een jaar niet meer arm. Enkel met een gepaste job kunnen ze echt uit de armoede geraken.

Misschien is werk voor Jan Modaal het beste middel om uit de armoede te blijven, maar voor Mieke Van Onderen is het niet de beste manier om eruit te geraken. Immers, Mieke Van Onderen is meestal lager geschoold en minder gezond, en heeft daardoor ook niet de mogelijkheid om hetzelfde goed betaalde werk te bemachtigen als Jan Modaal. Misschien kan Mieke ook als alleenstaande moeder ook geen voltijdse job aannemen omdat ze voor kinderen of een hulpbehoevende partner moet zorgen. En als Mieke eigenlijk Amina heet en een hoofddoek draagt, komt daar vaak ook nog discriminatie bovenop.

In 2013 bestudeerde de Europese Commissie de invloed van het vinden van werk op de kans om uit armoede te raken. Van alle armen die werk vinden in een bepaald jaar, is slechts de helft het jaar nadien niet meer arm. De boodschap luidt: zet Mieke Van Onderen niet zomaar aan het werk. Zorg ervoor dat zij (ook) een beroepsopleiding kan volgen of zelfs een diploma kan halen; investeer in haar gezondheid; zorg voor goedkope en goede ondersteuning voor haar gezin. En strijd actief tegen discriminatie, zodat Amina ook met hoofddoek al haar talenten kan gebruiken. Dan vinden Mieke en Amina misschien de job van hun dromen, waardoor ze écht uit de armoede kunnen raken.

Bijdrage door Ides Nicaise

In de pers

‘Arm omdat je niet hard genoeg gewerkt hebt? Herken het geluk in je eigen leven’ (Knack, 1 februari 2023)

Opinie: Het is hoogdringend dat de politiek opnieuw wakker ligt van mensen in armoede (VRT NWS, 2 januari 2020)