Alcohol en druggebruik kan tegelijk oorzaak als gevolg zijn van dakloosheid. Als we de drugs- en alcoholcijfers van daklozen vergelijken met de gemiddelde bevolking zien we voor alcohol geen verschil maar wel voor drugs.

Alcohol en druggebruik kan tegelijk oorzaak als gevolg zijn van dakloosheid. Een verslaving kan mede de oorzaak zijn van dakloosheid. Dakloosheid kan echter ook een verslaving in de hand werken.

Omwille van het gebrek aan cijfers is het moeilijk om een vergelijking tussen daklozen en niet – daklozen in beeld te brengen.

Op basis van een bevraging van 711 bezoekers van de (winter)nachtopvang in Vlaanderen in 2014 is 17,4 % drugsverslaafd en 12,6% alcoholverslaafd.

Als we cijfers van alcoholmisbruik vergelijken met niet-daklozen dan zien we nauwelijks grote verschillen: in Vlaanderen was in 2013 van 10% van de bevolking die het laatste jaar alcohol dronk het alcoholgebruik problematisch te noemen op basis van de CAGE- vragenlijst: bij 15% van de mannen en 5% van de vrouwen. 9% van de patiënten bij de huisarts kreeg tijdens het laatste jaar de diagnose alcoholmisbruik of – afhankelijkheid. Dit gold voor dubbel zoveel mannen als vrouwen. Daklozen drinken dus niet meer alcohol dan anderen.

Drugsverslaving bij Belgen is moeilijk in beeld te brengen. Over het algemeen zien we wel een groot verschil tussen een dakloze en niet-dakloze maar dit kan ook liggen aan het feit dat drugsgebruik zichtbaarder is bij daklozen dan bij de gemiddelde Belg.

Bijdrage door Evelien Demaerschalk

In de pers

Leuven brengt dak – en thuislozen in kaart (Sociaal.net, 30 juni 2020)

Dak – en thuisloze jongeren: verschillende profielen, ingewikkelde levensloop (Koning Boudewijnstichting, 10 oktober 2022)