Het middenklasse idee van ‘Ontspanning moet je verdienen. Enkel mensen die werken, hebben daar recht op’ dringt ook in de hoofden van mensen in armoede binnen. Vakantie vervult verschillende functies, het is goed voor de gezondheid, leuke momenten maken relaties sterker en verbreden het netwerk. De overheid wil met Iedereen Verdient Vakantie zoveel mogelijk gezinnen in armoede op reis sturen.

Vakantie vervult verschillende functies. Ze is goed voor de gezondheid want op vakantie komen mensen tot rust, zowel fysiek als psychisch. Ook gezinnen in armoede hebben nood om zich te kunnen ontspannen en er af en toe tussen uit te kunnen. Armoede gaat immers gepaard met chronische stress: welke rekening moet er morgen betaald worden? Wat eten we vanavond? Waarvan betaal ik het schoolgeld? Hoe haal ik het einde van de maand? Schaarste aan geld (of tijd of slaap) neemt mensen volledig in beslag. Het vernauwt het denken. Ons werkgeheugen zit vol en we worden vergeetachtig en geprikkeld. Schaarste belemmert ons bij de uitvoering van allerlei taken die aandacht vereisen en we verliezen er overzicht door.

Daarnaast is vakantie dé periode om samen met het gezin, familieleden of vrienden leuke en aangename momenten te beleven. Deze momenten (en de herinnering hieraan) maken relaties sterker. Vakanties kunnen ook verrijkend zijn. Door op vakantie te gaan kunnen mensen nieuwe dingen beleven, nieuwe ervaringen opdoen en in contact komen met andere mensen.

Omdat vakantie een recht is, beoogt Iedereen Verdient Vakantie iedereen de kans te geven om op vakantie of op daguitstap te gaan in Vlaanderen en Brussel. Ze willen het reguliere aanbod toegankelijk maken voor mensen in kansarmoede. De toeristische partners geven een fikse korting aan vakantiegangers die via Iedereen Verdient Vakantie bij hen boeken.

Bijdrage door Storms, Cornelis en Van Thielen

In de pers

Podcast Recht op vakantie (Centrum Kauwenberg, 14 oktober 2021)